Retete Mancare

Copyright © 2008 - 2017 retete-mancare.ro. Toate drepturile rezervate.



Sarmale

Categorii: Retete mancaruri tocanite, Retete carne porc, Bucatarie romaneasca

Reteta trimisa de: Luminita P

Descrierea retetei: Sarmalele romanesti sunt un fel de mancare care nu poate lipsi de pe masa de Craciun sau Anul Nou.

Ingrediente sarmale:
500 g carne de porc sau amestec porc si vita
1 - 2 kg varza murata
200 g slaninuta sau ceafa afumata
1/2 cana de orez
2 cepe
1 cana suc de rosii
10 - 20 boabe de piper
2 -4 foi de dafin
optional: ardei gras, gogosari, gogosari de la conserva

Preparare sarmale:
Ceapa se caleste in putin ulei si se da prin masina de tocat, impreuna cu carnea si afumatura. Se adauga 1/2 cana de orez spalat si 1/2 - 1 cana de apa. Se amesteca si se lasa sa se aseze cat timp pregatim foile de sarmale.
Pentru sarmele se taie varza si se aleg foile subtiri. Din foile mai mari se indeparteaza nervurile, alegand cateva portiuni subtiri pentru sarmale. Daca varza este prea acra sau prea sarata se spala cu apa calduta. Dimpotriva, daca facem sarmale din varza murata de curand, care nu este prea acra, vom pune la sarmale un pic din zeama de varza (atentie ca sarmalele sa nu iasa prea sarate!), 1/2 cana de bors sau mai mult suc de rosii. Foile de varza care sunt prea groase sau prea mici pentru sarmale se toaca fideluta. Se pune un prim strat de foi de varza in cratita cu sarmale (cam 1-2 cm). Tot la fundul cratitei de sarmale se pune si soriciul ramas de la slaninuta afumata.
Se formeaza sarmalele: se aseaza foaie de varza in palma, se pune o lingurita din amestecul de sarmale si se ruleaza astfel incat la fiecare capat sa ramana 1-2 cm de frunza. Cand este infasurata toata frunza, se intorc in interiorul sarmalei partile ramase libere si se indeasa cu un deget. Dupa ce le impachetam, sarmalele se aranjeaza in cratita, una langa cealalta. Peste primul strat de sarmale se pune un strat de varza tocata, se presara cateva boabe de piper, 2-4 linguri de gogosar de la conserva sau gogosar proaspat tocat (ardei gras tocat), 2 foi de dafin, apoi se aranjeaza inca un strat de sarmale. Deasupra ultimului strat de sarmale se pune varza tocata, restul de piper, foi de dafin, apoi cateva foi mari de varza.
Peste sarmale se pune suc de rosii dizolvat in putina apa sau bors daca vrem ca sarmalele sa iasa mai acre. Eu nu pun bors decat la sarmale preparate din varza care nu a fost murata. Nu completam cratita de sarmale cu apa, deoarece sarmalele vor fierbe inabusit, cu capacul pus, iar varza mai lasa si ea suc. Daca atunci cand scoatem cratita de la cuptor pentru a gusta sarmalele, vedem ca acestea nu au suficient sos, putem completa cu 1/2 ibric cu apa clocotita.
Cratita cu sarmale se acopera cu capacul si se dau la cuptor. Dupa aproximativ 2 ore de cand au inceput sa fiarba, se scoate o sarma si se gusta: daca varza a fiert iar orezul e bine umflat, sarmalele sunt gata. Sarmalele pot fierbe si mai incet, daca le pregatim in vas romanesc de lut, dar puteti fi siguri ca vor iesi foarte gustoase!
Sarmalele se pot pastra mai multe zile. Inainte de a le baga in frigider se acopera cratita cu folie sau se baga in pungi de plastic, pentru a nu imprastia mirosul.

PRINTEAZA


Alti vizitatori au fost interesati si de: Retete Prajituri Retete Paste Retete de Pui