Retete Mancare

Copyright © 2008 - 2017 retete-mancare.ro. Toate drepturile rezervate.



Gem de prune

Categorii: Retete prajituri, Retete de post, Bucatarie internationala

Reteta trimisa de: Luminita P

Descrierea retetei: Gemul de prune are un gust dulce acrisor pe care il pastreaza mult timp, si culoare rubinie sau rosu - inchis, in functie de timpul de fierbere. Gemul de prune poate fi consumat ca atare sau la diferite prajituri, clatite, orez cu lapte, gris cu lapte etc.

Ingrediente gem de prune:
1 kg prune
400 g zahar
optional: 2 plicuri zahar vanilat, 100 g miez de nuca

Preparare gem de prune:
Se aleg prune bine coapte si care se curata usor de pe sambure. Cele mai bune prune sunt cele brumarii, deoarece se desprind usor de pe sambure si sunt mai gustoase.
Se spala prunele si se desfac in doua; se indeparteaza samburele si se pun intr-o cratita. Peste prune se presara zaharul, apoi se acopera cratita. Prunele cu zahar se lasa cateva ore la frigider, chiar pana a doua zi, pentru a lasa zeama. Daca dorim ca gemul de prune sa iasa mai gros, putem scurge din zeama lasata, inainte de a pune gemul la foc. Acest suc de prune poate fi consumat proaspat sau poate fi fiert separat si folosit pentru insiroparea prajiturilor.
Se scote cratita cu prune din frigider si se pune la foc, pe o tabla.
Se amesteca mereu cu o lingura, pentru ca gemul sa nu se prinda. Cand incepe sa clocoteasca, se da focul mai mic si se mai lasa pe foc pana la consistenta dorita, insa daca se tine prea mult gemul se va inchide la culoare. Inainte de a fi luat de pe foc se poate adauga la gemul de prune zahar vanilat sau nuci uscate un pic la cuptor si curatate de coaja subtire care acopera miezul.
Gemul de prune se pune fierbinte in borcane.

PRINTEAZA


Alti vizitatori au fost interesati si de: Retete Prajituri Retete Paste Retete de Pui