Retete Mancare

Copyright © 2008 - 2017 retete-mancare.ro. Toate drepturile rezervate.



Colac (cozonac)

Categorii: Retete prajituri, Retete de post (fara carne), Bucatarie romaneasca

Reteta trimisa de: Emilia Sp.

Descrierea retetei: Cozonacul este un preparat traditional in Romania, foarte gustos si apreciat, cel de casa fiind mult mai bun decat cozonacul cumparat. Cozonacul se prepara la mai multe sarbatori.

Ingrediente colac (cozonac):
1 kg faina
2 oua intregi
2 galbenusuri
1/2 l lapte
50 g drojdie
150 g unt (sau untdelemn),
200 g zahar tos
vanilie
coaja de lamaie
sare.

Preparare colac (cozonac):
Faina si celelalte ingrediente se aduc in bucatarie cu o zi inainte de a se prepara cozonacul pentru a se acomoda cu temperatura. Drojdia impreuna cu o lingura de zahar se dizolva intr-o ceasca cu putin lapte caldut. Se adauga doua linguri cu varf de faina si se bate bine amestecul cu o lingura de lemn. Se lasa sa dospeasca aproximativ 30 minute, dupa care se pune peste faina, adaugand apoi pe rand cele doua oua intregi, galbenusurile, zaharul dizolvat in laptele caldut, sarea necesara, vanilia si coaja rasa de lamaie. Aluatul de cozonac trebuie sa fie potrivit de moale. Se incepe framantatul cozonacului adaugand cate putin unt (untdelemn) pana ce aluatul este gata; se considera ca aluatul este suficient de framantat, atunci cand se ridica la suprafata sa mici basicute si cand se desprinde cu usurinta atat de pe maini cat si de pe vasul in care se framanta. Vasul se acopera cu un servet curat si cu o patura usoara si se lasa la dospit intr-un loc caldut, ferit de curenti reci de aer, timp de 3-4 ore. Din acest aluat se taie bucati care se impletesc si se asaza in forme unse cu unt sau untura. Forma se umple pe jumatate cu aluat si se lasa sa creasca cozonacul 30-40 minute. Deasupra se unge cozonacul cu ou batut si se da la cuptor. Din acest aluat se prepara cozonacul umplut cu nuca, mac, marmelada, branza de vaci etc.

PRINTEAZA


Alti vizitatori au fost interesati si de: Retete Prajituri Retete Paste Retete de Pui